Det livsfarlige engasjementet

Mens Norge fremforhandlet en frihandelsavtale med Colombias president, ble 37 av Guillermos kollegaer drept på grunn av sitt engasjement for fred og menneskerettigheter i Colombia.

Av: Anette I. Cvijanovic og Ewa Sapiezynska

Trusselbrev. Paramilitære som infiltrerer universitetene ved å utgi seg for å være studenter. Fabrikkerte saker der organiserte studenter og professorer anklages for å være terrorister eller geriljasympatisører. Rektorer som utgir lister over studentaktivister til paramilitære. 37 drepte studenter i løpet av president Uribes to presidentperioder.

Dette er hverdagen til studenter og universitetsansatte i Colombia. Og aller verst går det ut over organiserte studenter.

Forfulgt
– De har ringt moren min og truet med å drepe hele familien, de har fulgt meg på gata og tatt bilder av huset mitt gjentatte ganger. Jeg er redd for å dra tilbake selv om bare to eksamener gjenstår for at jeg skal bli ferdig med studiene, sier Guillermo Baquero, leder av ACEU, Colombias største studentorganisasjon.

Etter å ha startet sitt engasjement i studentbevegelsen på universitetet La Guajira nord-øst i Colomba, måtte Guillermo i 2008 flykte til hovedstaden etter gjentatte overvåkning og forfølgelse fra paramilitære og gjentatte drapstrusler.

Samme året overtok han studentlederrollen, da daværende ACEU-leder valgte å flykte til Norge etter å ha blitt forsikret om at han stod øverst på dødslisten til de paramilitære.

Norge forhandler med presidenten
Denne våren ble det offentlig kjent at Nærings- og handelsdepartementet hadde ferdigforhandlet en frihandelsavtale med Colombia sammen med resten av EFTA-landene. I både Colombia og Norge har fagbevegelsen, studenter og humanitær- og menneskerittighetsorganisasjonene protestert høylytt, på grunnlag av de store og strukturelle menneskerettighetsbruddene som preger Colombia i dag.

– Vi mener at den norske regjeringen bidrar til å legitimere menneskerettighetsbrudd når den fremforhandler avtaler med land som Colombia, sier Sigrun Espe, tidligere leder for Studentene og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

I november reiste hun til Colombia sammen med en student- og elevdelegasjon fra Norge, med sikte på å skape et nærere samarbeid med colombianske studenter, og øke kunnskapen om deres situasjon. Inntrykkene var sterke.

Drapstruet og svertet
– I løpet av de ti dagene vi var i Colombia kom det to trusselbrev fra paramilitære grupper der 15 navngitte studenter ble truet på livet, sier Espe.

En av fanesakene til colombianske studenter er å få en fredlig og diplomatisk løsning på konflikten i landet. Allikevel blir studentaktivistene stemplet som terrorister og geriljasympatisører i de statskontrollerte massemediene.

– Dette gjør at det er ekstra vanskelig for dem å få støtte for sitt arbeid. Størsteparten av samfunnet er skeptiske til dem, og de fleste studenter tør ikke engasjere seg på grunn av stigmaet det medfører, sier Espe.

Fredsprisnominert reagerer
Også en av de mest profilerte kandidatene til å motta Nobels Fredspris i år, Piedad Córdoba, gav sin bekymring til kjenne da studentene fra Norge var på besøk.

– Det er overraskende at Norge og andre EFTA-land som fremstår som foregangsland på menneskerettighetsfeltet, ikke reflekterer over situasjonen som vi colombianere opplever som dramatisk, sier hun om avtalen.

– Det vi opplever i Colombia i dag er en systematisk forfølgelse av studenter, utført av etterforskningsstyrker.

Córdoba er kjent for å være en aktiv tilhenger av en fredlig løsning på konflikten i Colombia, i tillegg til sin jobb som senator og sitt engasjement for urfolkets rettigheter. Hun har blant annet vært en aktiv deltaker i forhandlingene med geriljagruppen FARC om løslatelse av gisler.

Utdanningskrise
Cordoba understreker at hun ønsker at folk fra utlandet skal skjønne hvor dramatisk situasjonen i Colombia er.

– Vi er i en situasjon der 4,5 millioner mennesker er internt fordrevne, samtidig som at militærbudsjettet vårt er på over seks prosent av BNP; dette er større en Brasil sitt som har en befolkning som er tre ganger større en vår, sier senatoren.

Statsbudsjettsprioriteringene i Colombia understreker hvor vanskelig situasjonen til studenter og universitetsansatte er. En ny universitetsreform har nylig ført til at flere av de største universitetene trues av konkurs, samtidig som at skolepengene har føket til værs.

– Studentene rapporterer om store bevilgningskutt, og at deres skolepenger nå står for opptil 40 prosent av universitetenes drift. Allikevel får ikke sektoren inn nok penger. Dette fører til at landsgjennomsnittet på midlertidige ansettelser er 80 prosent, og på mange universiteter har de bare ett og tosifret antall professorer med doktorgrad, sier studentene fra Norge.

– Dette er et enormt utviklingshinder for et land som allerede sliter med en humanitær krise, legger de til.

Farlige meninger
Som fersk studentleder, overvar Guillermo UNESCO-konferansen om høyere utdanning i Colombia i juni 2008, sammen med blant annet president Uribe. Studentaktivistene var til stede for å vise sin misnøye med forfølgelsen av organiserte studenter og ansatte, samt den økonomiske krisen utdanningssektoren nå står over.

Under sin tale sa presidenten Uribe at han ikke var redd for å ha en debatt med en kritisk student og oppfordret noen av dem tilstede til å stille opp. Da Guillermo tok muligheten og konfronterte presidenten med studentenes bekymringer, ble han avbrutt av presidenten.

– Han sa at han visste hvem jeg egentlig var og hvem jeg egentlig representerte, forteller Guillermo.

– Jeg ba ham å si hva han mente, men han ville ikke det. I etterkant stilte colombiansk media spørsmålstegn ved min status som student siden jeg ikke hadde vært på Guajira- universitetet på mange måneder. Men dessverre viste de ingen interesse for årsakene til at jeg flyttet.

Tror du at du noen gang kommer til å flykte fra Colombia, slik som din forgjenger gjorde?

– Noen må jo bli her og kjempe, selv om det har en høy pris.

  • Ingvild Reymert
  • 17. mars 2010

  Bra skrevet Anette! Bra om vi får med dette perspektivet inn i NSO:)

  • Camilla Kuhnle
  • 19. mars 2010

  Det er kjempe jobb dere gjør her for å få saker som dette frem i lyset. Stå på!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: