Colombia: Presidentvalg, politiskandale og nye trusler

30. mai holdes det presidentvalg i Colombia. Samtidig har drapstruslene mot studentaktivister økt. Leder for ACEU, Guillermo, er for tiden i Europa og oppdaterer oss på situasjonen.

For en tid tilbake fikk lederen for den største nasjonale studentorganisasjonen i Colombia (ACEU), Guillermo Baquero, en telefon fra det colombianske sikkerhetspolitiet. De krevde at han skulle komme og snakke med dem. Vel vitende at han ikke har gjort noe galt, nektet han.

I løpet av samme periode ble det offentliggjort hemmeligstemplede dokumenter som kunne bevise at sikkerhetspolitiet (DAS) har utviklet strategier for hvordan de skal destabilisere kritiske røster i landet. Strategiene var rettet mot sivilsamfunnsaktivister, utenlandske politiske aktører med base i Colombia, opposisjonspolitikere og journalister.

I følge dokumentene skulle det fabrikkeres en mediesak om den Nobels fredsprisnominerte politikeren Piedad Cordoba der hun fremstilles som sympatisør og samarbeidspartner med geriljaen. Og presidentkandidaten Petro skulle fremstilles som geriljamann.

Det har også forekommet flere konkrete trusler mot studentaktivistene. 7. mai oppstod det kamper mellom politiet og studenter ved det teknologiske universitetet i Pereira der politiet brukte tåregass og skjøt mot studentene. Flere ble lettere skadet, mens to studenter ble kjørt til sykehus med skuddskader, den ene i øyet. Den 25. april ble studenten og ACEU-mannen Fabian Escobar angrepet av menn på motorsykkel og truet på livet ved Atlanterhavsuniversitetet ved kysten.

Neste helg samles studenter fra hele Europa i København for å forenes om bekymringen for våre colombianske medstudenter. Det blir det første møte i et europeisk Colombia-nettverk, der vi skal utforme et fremtidig samarbeid. På møtet vil Guillermo også delta, og fortelle mer om situasjonen i Colombia slik den fortoner seg nå, et halvt år etter vårt besøk i landet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: