Politikerne leker med gratisprinsippet

Budskapet runger i mediene om dagen. Og det er langt i fra overraskende for oss som jobber med dette hver dag: At regjeringens lave satsning på høyere utdanning og forskning resulterer i lavere utdanningskvalitet for nye studenter. Og dersom dagens lave finansiering av høyere utdanning fortsetter samtidig som at søkertallet øker, vil prinsippet om gratis utdanning komme til å bli grundig truet i nær fremtid.

I år var det et rekordopptak til universiteter og høgskoler i Norge. Aldri før har så mange mennesker vært under høyere utdanning her til lands. Men gleden over den voksende kunnskapstørsten slukkes fort, når man innser at finansieringen fra staten ikke rekker til. Både rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo og rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen innrømmer at dagens yrende studenter får et dårligere utdanningstilbud enn sine forgjengere.

I forrige uke tvitret jeg min frustrasjon over at høyere utdanning og forskning fremstår som nærmest usynlig i valgkampen. Med over 200.000 stemmeberettigede studenter, og mange titusner av ansatte på universiteter, høgskoler og diverse forskningsinstitutter landet rundt, ville man tro at temaet opptar og engasjerer politikerne. I stedet signaliserer de til oss at vi er uviktige, og nærmest nekter å gjøre sektoren til en valgkampsak.

Her er det særlig Arbeiderpartiet og FrP som burde få en smekk på øret. Venstre forsøker febrilsk å gjøre saken til en valgkampsak, uten å få særlig gehør hos resten av Stortinget. KrF har også prøvd seg med et par utspill. Ellen Solheim, KrF Rogalands 3. kandiadat til Stortinget tvitret til meg at KrF langt ifra har glemt studentene, og at de bare er å lese partiprogrammet deres. Problemet er at alle partiene skriver mye godt og fornuftig om høyere utdanning og forskning i programmene sine. Men ingen setter det på dagsordenen, og sektoren havner alt for fort langt nede på prioriteringslista.

Dersom høyere utdanning og forskning fortsetter å oppleve økt populæritet blant folk flest, og lav prioritet i statsbudsjettet, kan utdanningsinstitusjonene våre slite med å opprettholde gratisprinsippet i høyere utdanning. Det er nok få universitets- og høgskoleledelser, samt professorer og forskere, som vil kunne få seg til å forsake kvaliteten for å beholde gratis høyere utdanning i Norge. Dersom ikke staten øker bevilgningene til høyere utdanning, er derfor scenarioet der utdanningsinstitusjonene må ta betalt for å kunne tilby god utdanning dessverre et realistisk et.

I dag leker politikerne med vår rett til gratis utdanning. Studentenes Landsforbund ønsker en milliard i frie midler til høyere utdanning, slik at vi kan møte den store økningen av studenter og samtidig beholde det særnorske prinsippet om utdanning for alle.

I media:

-Dårligste utdanningstilbudet på lang tid

Gratisprinsippet i høyere utdanning står i fare  

Svekket tilbud til nye studenter

    • pebondestad
    • 17. august 2009

    Bra innlegg til debatt. Håper mange politikere leser dette!

  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: