Studenter undertrykt og mishandlet

På onsdag ble 14 studenter i Zimbabwe arrestert under et møte om skolepenger. Bortimot hver eneste dag tikker det inn flere nye e-poster i innboksen min som kan rapportere om brutale overgrep mot studenter i Zimbabwe. Om jeg har regnet riktig sitter det nå rundt hundre, om ikke flere, Zimbabwere fengslet på grunn av deres engasjement for å bedre studenters hverdag.

Årsaken til at studentene blir fengslet er stort sett fordi de stiller seg kritisk til staten og organiseringen av høyere utdanning i landet. Tre fjerdedeler av studentene i landet har ikke mulighet til å betale de økende skolepengesatsene, og det står generelt dårlig til med studentvelferden. Mandag 3. august satte universitetet i Zimbabwe opp plakater som veldig enkelt beordret studentene som ikke har betalt skolepenger om å holde seg vekk fra undervisningen.

Hele det menneskelige samfunnet i Zimbabwe lider under disse sterke bruddene på ytringsfriheten. Eksklusjonen av studenter fra universitetene, og mangel på organisasjonsfrihet vil kunne føre til en enorm mangel på høyt kvalifiserte arbeidstakere i fremtiden, og dog er landets samfunnsutvikling under sterk trussel.

I land hvor demokratiet, studentene og kunnskapssatsningen trues så konsekvent som i Zimbabwe, er det viktig at den norske staten gjør tiltak og tilbyr utdanningsbistand. Derfor er det helt essensielt at staten innser at utviklingsbistand ikke bare bør gis for master- og doktorgrader, ei heller bare som en avtale mellom institusjoner, men direkte til enkeltpersonene som sitter fanget i dette nettet av strukturelle hindre for faglig og demokratisk utvikling og kompetanse.

  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: